Sociální rozměr klimakteria - Dvořáková, Karolina (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce je rozdělena na tři kapitoly. První dvě se klimakteriu věnují teoreticky a třetí prakticky. Klimakterium je zde vymezeno jako syndrom, popisuje pomocí dostupných informačních zdrojů jeho symptomy z hlediska biologického, psychického a sociálního a na základě jejich analýzy vymezuje sociální důsledky klimakteria. V praktické části jsou navržena možná opatření, která mohou ženě pomoci snižovat negativní sociální důsledky klimakteria. Dále jsou tato opatření porovnána s nabídkou na území města České Budějovice. Město České Budějovice částečně potřeby žen v klimakteriu pokrývá, ale chybí zde komplexní péče o tuto věkovou skupinu.
Social Dimension of Climacteric
Keywords: klimakterium; syndrom; sociální důsledky; komplexní péče; climacteric; syndrome; social sequels; komplex care