Ontologický čtverec: Aristotelés & E. J. Lowe - Priehradná, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
V práci jde o porovnání dvou ontologických koncepcí, Aristotelovy a Loweovy, konkrétně co do jejich pojetí obecnin. Prvně si vymezíme, čeho všeho se týká problematika zkoumající jsoucno, čemuž nám je nápomocná diachronní analýza sporu o univerzálie. Následující kapitoly jsou věnovány popsání a analýze ontologických systémů Aristotela a Lowea, s přihlédnutím k jejich nedostatkům. Závěr práce je srovnáním získaných poznatků a pojmenování rozdílů mezi Aristotelovou a ontologickou koncepcí, přičemž Aristotelés jako základní jsoucna patrně vidí ta, na něž se odkazuje deseti kategoriemi, kdežto pro Lowea jsou základními jsoucny právě čtyři kategorie z ontologického čtverce. Závěr je věnován i dalším rozdílům v pojetí obou autorů, konkrétně hylemorfismu a spojení obecnin s jednotlivinami.
Ontological Square: Aristotle & E. J. Lowe
Keywords: Aristotelés; E. J. Lowe; metafyzika; ontologie; ontologický čtverec; univerzálie; obecniny; jednotliviny; spor o univerzálie; neoaristotelismus; ontologický realismus; Aristotle; E. J. Lowe; metaphysics; ontology; ontological square; universals; particulars; problem of universals; neo-aristotelism; ontological realism