Muzikopatogenní vlivy z pohledu audiologie - Horáková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce s názvem Muzikopatogenní vlivy z pohledu audiologie má teoreticko-empirický charakter. Předkládaná práce se pokouší zmapovat účinky hluku na sluch a poškození sluchu muzikopatogenními vlivy. Teoretická část se zabývá vnímáním hudby, fyziologií slyšení a hudební ekologií, dále pak audiologií a jejím významem. Je zde uveden podrobný popis anatomie a fyziologie sluchového orgánu, detailně jsou zde popsány audiologické vyšetřovací metody. V teoretické části jsou uvedeny metody a techniky vyšetření, které jsou užívány při zjišťování sluchových poruch. V praktické části se zaměřuji na vlastní výzkumné šetření, provedení audiometrických vyšetření, vyhodnocení audiogramů, dotazníků, a individuálních rozhovorů. Z výsledku šetření bylo vyhodnocováno, čím jsou sluchová poškození způsobena. Výsledky šetření potvrzují vliv hudby na sluchové poruchy.
Musicopathogenic Influences from the View of Audiology
Keywords: muzikopatogenní vlivy; hudba; audiologie; poruchy sluchu; Musicopathogenic Influences; Music; Audiology; damage of hearing