Strukturální fondy EU a priority financování Jihočeského kraje - Hrbáčková, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své diplomové práci na téma Strukturální fondy EU a priority financování Jihočeského kraje se zaměřuji na Jihočeský kraj jako region, vymezuji jeho nevyužitý potenciál a hlavní priority, na které je třeba se při jeho dalším rozvoji zaměřit a na které je možné získat finanční pomoc v aktuálním programovém období 2007-2013. Získání těchto prostředků by mělo vést k dalšímu rozvoji regionu jako celku a v konečném důsledku i ke zkvalitňování života občanů Jihočeského kraje. Teoretická část práce definuje základní smysl a hlavní účel politiky hospodářské a sociální soudržnosti a to v celém jejím kontextu. Dále specifikuje jednotlivé programové nástroje, kterými lze získat pomoc při realizaci záměrů vedoucích k rozvoji a posílení konkurenceschopnosti zaostávajících regionů. Cílem této práce je zhodnocení možností, kterých může Jihočeský kraj jako region využít pro získání finančních prostředků ze strukturálních fondů vyčleněných Evropskou unií pro Českou republiku na jednotlivé priority, které byly vyhodnoceny jako nejdůležitější a byly zakotveny v základním střednědobém dokumentu Program rozvoje kraje (PRK). Z provedeného zhodnocení vyplývá, že Jihočeský kraj ve svém základním dokumentu Program rozvoje kraje definoval takové priority, které odpovídají záměrům Evropského společenství, což lze dokladovat tím, že právě na tyto oblasti je pomoc v rámci Evropské unie určena. Existuje tedy dostatek prostoru, na základě kterého lze stanovené strategické cíle a opatření kraje naplňovat. Tyto cíle jsou naplňovány z velké části prostřednictvím tématických operačních programů, které má ČR v současném programovém období k dispozici a které svým zaměřením odpovídají dané oblasti podpory. Konkrétní příklad čerpání finančních prostředků byl proveden na oblasti životního prostředí. Pro vybranou oblast životního prostředí bylo potvrzeno, že prioritní problémy lze úspěšně financovat z operačního programu ŽP v členění podle prioritních os. Jestliže pro ČR byly již schváleny projekty v oblasti životního prostředí v celkové výši 50,6 mld. Kč, z toho pro Jihočeský kraj 4,0 mld. Kč, lze konstatovat, že podíl je přibližně odpovídající průměru na kraj. Dostatečné čerpání z evropských zdrojů tak významně napomáhá naplňování záměrů Programu rozvoje kraje.
EU Structural Funds and priorities of financing South Bohemian Region
Keywords: strukturální fondy EU; priority Jihočeského kraje; Program rozvoje kraje; operační program Životní prostředí; EU Structural Funds; priorities of South Bohemia Region; Regional Development Programme; Operational Program od Environment