Evropsky významná lokalita Žofínský prales - Pivonické skály, možnosti zpřístupnění a edukace - Křiklava, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem diplomové práce je navrhnout možnosti zpřístupnění části Evropsky významné lokality Žofínský prales ? Pivonické skály a zapojení této oblasti do vzdělávání. Teoretická část diplomové práce se pokouší zpřehlednit složitou evropskou legislativu související s ochranou přírody. Dále popisuje vybranou oblast Novohradských hor, její specifika a předmět ochrany. Praktická část diplomové práce analyzuje základní znalost pojmů evropské legislativy mezi návštěvníky vybrané oblasti, navrhuje zastavení v EVL se specifickou tematikou a pokouší se srozumitelným způsobem artikulovat problematiku ochrany přírody pro vybrané skupiny turistů, školáků a dalších.
Site of European importance Žofínský forest - Pivonické rocks, opportunities and access to education
Keywords: Ochrana přírody; Natura 2000; Evropsky významná lokalita; Místní region; Novohradské hory; Nature preservation; Nature 2000; European significant locality; local region; Novohradské hory