Rozdíly v pojímání některých témat ve výuce dějepisu před a po roce 1989 - Čermáková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této bakalářské práce je seznámit čtenáře s problematikou výuky dějepisu na základních školách v Československu před sametovou revolucí v roce 1989 s ohledem na kontext doby. Následuje porovnání vybraných témat v předrevolučních a porevolučních učebnicích. Výzkumný design je v rovině kvalitativní, kdy bylo využito výpovědí respondentů, kteří byli žáky základní školy před rokem 1989 a těch, kteří základní školu navštěvovali až po roce 1989. Pro analýzu byly sestaveny výzkumné otázky, zabývající se právě rozdílem výuky dějepisu na základních školách ve dvou sledovaných obdobích. Odpovědi na výzkumné otázky byly rozpracovány a zanalyzovány na základě názorů a odpovědí vybraných osob.
Differences in the conception of some topics in history teaching before and after 1989
Keywords: dějepis; sametová revoluce; komparace; učebnice; kvalitativní výzkum; history; the Velvet Revolution; comparison; textbooks; qualitative research