Vliv klíštěcích slin na myší neutrofilní granulocyty aktivované virem klíšťové encefalitidy - Veselá, Dominika (Jihočeská univerzita, 2017)
Sliny klíšťat obsahují molekuly, které potlačují imunitní odpověď hostitele a tím výrazně usnadňují přenos patogenů klíštěcími vektory. Neutrofilní granulocyty jsou nejběžnějším typem bílých krvinek. Účastní se akutní fáze zánětu a pomocí exkrece některých cytokinů mobilizují další složky imunitního systému. Tato bakalářská práce se zaměřila na prokázání replikace viru TBE v neutrofilech, na detekci produkce cytokinů neutrofilními granulocyty po aktivaci virem klíšťové encefalitidy a na případný vliv klíštěcích slin klíštěte obecného (Ixodes ricinus) na výše uvedené parametry.
The influence of tick saliva on neutrophils upon activation by tickborne encephalitis virus
Keywords: Tick; Tick-borne encephalitis; TBEV; neutrophils; tick saliva; Neudorfl strain; Hypr strain.; Tick; Tick-borne encephalitis; TBEV; neutrophils; tick saliva; Neudorfl strain; Hypr strain.