Svátost manželství v současné teologii - Hejda, Josef (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce, na pozadí biblických a historických východisek, shromažďuje některé ze současných teologických názorů, formované zejména dokumenty posledních papežů, které se vyjadřují k manželství. Zdůrazňuje podstatné prvky této svátosti, s ohledem na jejich srozumitelnost současným příjemcům. Věnuje se také problematickým situacím, vznikajícím po rozpadu svátostného svazku a zmiňuje možné přístupy k řešení otázky regulace porodnosti. Reflektuje i některé z kritických názorů, a porovnává je s aktuálním učením církve, s cílem naznačit žádoucí pluralitu názorů, obsahující potenciál, k budoucímu řešení dosud existujících rozporů. Specifická pozornost je věnována integraci katolických křesťanů, žijících v nelegitimních svazcích, do plného společenství s církví, a z toho plynoucím úkolům jednotlivých katolických komunit.
The sacrament of marriage in contemporary theology
Keywords: manželství; svátost; církev; teologie; láska; nerozlučitelnost; jednota; věrnost; milosrdenství; společenství; křesťanský život; církevní dokumenty; II. vatikánský koncil; marriage; sacrament; Church; theology; love; inseparability; unity; faithfulness; mercy; community; Christian life; church documents; 2nd Vatican Council.