Proměna života v obci Libějice po nástupu komunismu - Akce Lutovský a spol. - Janda, Kryštof (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce bude ukázat v historické perspektivě proměnu života na českém venkově. V úvodu práce její autor nastíní historický a společenský kontext nástupu komunismu v Československu a poukáže na šíři proměny situace v uspořádání majetkových poměrů, poukáže na vztahy politické, bezpečnostní, sociální a další. Po tomto stručném úvodu se zaměří na charakteristiku obce Libějice, která mu bude laboratoří pro zkoumání hloubky dopadu změny politického systému na příkladu právě této obce. Dále se zaměří na popis kauzy Lutovský a spol. V práci bude autor čerpat z dostupných pramenů v Archivu bezpečnostních složek a ze zdokumentované situace českého venkova a společenské situace vůbec, dále bude čerpat i z prací Ústavu pro studium totalitních režimů. Autor bude pracovat jak se zdroji primárními, tak sekundárními. Pokusí se jak o zaznamenání rozhovorů s pamětníky a obyvateli obce Libějice, tak s těmi, kdo v obci dnes žijí a zmíněné historické události znají pouze zprostředkovaně. Jádrem práce by měla být analýza toho, jak je kauza Lutovský vnímána dnes samotnými obyvateli obce, jak interpretují tuto historickou událost na pozadí událostí padesátých let, jaké otázky nám dnes klade interpretace historických událostí konce čtyřicátých let a padesáté roky.
Transformation of life in Libějice after the onset of communism operation Lutovský and col.