Stanovení oxinů v biologických materiálech metodou HPLC - Procházka, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Reaktivátory acetylcholinesterázy hrají významnou v terapii otrav způsobené organofosfáty. V současné době je testována celá řada z hlediska schopnosti prostupovat přes hematoencefalickou bariéru (HEB). Cílem této práce bylo otestovat tuto schopnost u čtyřech známých reaktivátorů - HI-6, K-027, K-074 a TO-032. Dávka 5%LD50 (terapeutická dávka) každého reaktivátoru byla aplikována experimentálním zvířatům (potkan Wistar rat) i.m. do pravého zadního stehna. Poté byla zvířata obětována a byl odebrán mozek a krev (plasma) pro HPLC analýzy. Mozek byl následně zmražen na -80 °C až do doby před samotnou analýzou. Koncentrace reaktivátorů byly měřeny v plasmě a čtyřech částech mozku - frontální kůře (FC), bazálních gangliích (BG), pontomedulární oblasti (PM) a mozečku (Ce). Pro účely experimentu bylo do jednotlivých skupin zařazeno pět zvířat. Ke stanovení koncentrací reaktivátorů v plasmě a mozku byla použita metodika HPLC-UV/VIS. Koncentrace HI-6 CFC byla vypočítána na 4,29% vzhledem k Cprům. v plazmě, CBG byla průměrně 1,9% vzhledem k Cprům. v plazmě, CPM byla průměrně 2,3% vzhledem k Cprům. v plazmě a CCe byla průměrně 1,85% vzhledem k Cprům. v plazmě. Tyto poměry byly vypočteny ze všech zjištěných koncentrací v rámci jednotlivých sledovaných částí mozku. Ostatní sledované reaktivátory nebyly v mozku kvantifikovány vůbec.
HPLC determination of oximes in biological samples
Keywords: Reaktivátory; oximy; HPLC-UV/VIS; Hematoencefalická bariéra; HI-6; K-027; K-074; TO-032; Reactivators; Oximes; HPLC-UV/VIS; Blood-brain barrier; HI-6; K-027; K-074; TO-032