ÚČINNOST ODSTRAŃOVÁNÍ ENTEROKOKŮ A TERMOTOLERANTNÍCH KOLIFORMNÍCH BAKTERIÍ V KOŘENOVÉ ČISTÍRNĚ ODPADNÍCH VOD - Fišerová, Alena (Jihočeská univerzita, 2007)
Kořenové čistírny odpadních vod (KČOV) mají svůj původ v přirozených mokřadech a jsou využívány pro čištění odpadních vod jako alternativa klasického čištění. V České republice se pro čištění odpadních vod používají pouze kořenové čistírny s podpovrchových horizontálním tokem s vynořenými rostlinami. Účinnost odstraňování enterokoků a termotolerantních koliformních bakterií byla sledována v KČOV Slavošovice. V pravidelných intervalech (2-6 týdnů) od května 2006 do března 2007 byly odebírány vzorky odpadní vody na nátoku, po mechanickém předčištění a z odtoku. V těchto vzorcích byly stanoveny počty enterokoků a termotolerantních koliformních bakterií a byla vyhodnocena účinnost odstraňování bakterií během zimního a letního období.
EFFICIENCY OF ENTEROCOCAL AND THERMOTOLERANT COLIFORMING BACTERIA REMOVAL IN CONSTRUCTED WETLAND USED FOR WASTEWATER TREATMENT
Keywords: Kořenová čistírna odpadních vod; termotolerantní koliformní bakterie; enterokoky; kultivace bakterií fekálního znečištění; odpadní voda.; Constructed wetland for wastewater treatment; thermotolerant coliforming bacteria; enterococci; bacterial cultivation of fecal water pollution; waste water.