Specifika ošetřovatelské dokumentace při poskytování ošetřovatelské péče pacientům cizincům - Kubišová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Tato diplomová práce nese název ? Specifika ošetřovatelské dokumentace při poskytování ošetřovatelské péče pacientům cizincům?. Ošetřovatelská dokumentace je velice důležitá, na tom se shodnou všichni zdravotničtí pracovníci, avšak v tomto ohledu je také velice komplikovaná a nejednotná. Největším problémem, který zde nastává, je ten, že potřeby jsou rozdílné s ohledem na kulturu, zemi, ze které jedinec pochází a náboženství, které vyznává. Proto je důležité všechny tyto informace sjednotit a zamyslet se nad celoplošným užíváním těchto důležitých dat, které se problematikou cizinců zabývají. V současné době je toto zaměření důležité, protože vlivem migrace se na našem území České Republiky bude vyskytovat mnoho rozdílných kultur a národností, které budou od zdravotnického personálu očekávat tu nejkvalitnější ošetřovatelskou péči s přihlédnutím na jejich potřeby. Na počátku byly stanoveny dva cíle, zjistit, zda jsou v ošetřovatelské dokumentaci obsaženy specifické informace k poskytování ošetřovatelské péče pacientům cizincům a zjistit, zda je potřebné, aby součástí ošetřovatelské dokumentace byly specifické informace týkající se pacientů cizinců. Současně byly stanoveny tři výzkumné otázky. První výzkumná otázka se zaměřovala na to, zda je dokumentace užívaná v nemocnicích uzpůsobená na uspokojování biologických, psychických, sociálních a spirituálních potřeb pacientů cizinců. Díky výzkumné otázce číslo dvě jsme se snažili zjistit, zda se v nemocnicích používá specifická dokumentace zaměřená na pacienta cizince. Poslední třetí výzkumná otázka řešila problém, zda je potřebné, aby součástí ošetřovatelské dokumentace byly specifické informace týkající se pacientů cizinců. Šetření bylo provedeno metodou kvalitativního šetření za pomoci nestandardizovaného rozhovoru a v druhé časti rozhovoru byla využita analýza dat. Výzkumným vzorkem byly sestry na lůžkových oddělení nemocnic v jihočeském kraji, západočeském kraji, středočeském kraji a severomoravském kraji. Informace získané od jednotlivých sester byly zpracovány formou rozhovoru. Šetřením se zjistilo, že na jednotlivých odděleních nemocnic ošetřovatelská dokumentace nemá v dostatečné míře obsažené informace, které jsou zaměřeny na klienty cizince a nedochází tedy k uspokojování psychických, sociálních a spirituálních potřeb pacientů cizinců. Z tohoto vyplývá, že na jednotlivých odděleních sestry nemají k dispozici dokumentaci, která by se těchto klientů týkala a zaměřovala by se na jejich potřeby, ale je pro všechny klienty, kteří sem přicházejí jednotná. Závěr je, že první stanovený cíl byl splněn a druhý cíl se splnil také. V souvislosti se zjištěnými poznatky bychom chtěly doporučit, aby sestry na odděleních měly možnost se seznamovat s multikulturním ošetřovatelstvím a bylo by vhodné zajistit ošetřovatelskou dokumentaci, která by se zaměřila pouze na klienty pocházející z cizí země. Je to důležité proto, aby byly dostatečně uspokojovány potřeby těchto klientů a ošetřovatelská péče následně bude poskytovaná kvalitně.
Specifics of nursing documentation in providing nursing care foreign patients
Keywords: Dokumentace; Ošetřovatelství; Cizinci; Anamnéza; Vietnamci; ČíňaniIslám; Ukrajinci; Documentation; Nursing; Foreigners; History; Vietnamese; ČíňaniIslám; Ukrainians