Pohlavní soustava ve výuce biologie člověka na střední škole - Navrátilová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce se zabývá tématem výuky pohlavní soustavy člověka na středních školách v České republice a ve vybraných německých spolkových zemích, Bavorsku a Sasku. Cílem bylo zjistit rozdíly mezi výukou pohlavní soustavy v těchto konkrétních zemích a navrhnout vlastní výukové jednotky na toto téma a realizovat je v praxi. Rozdíly mezi českou, saskou a bavorskou výukou poskytly kurikulární dokumenty a dotazník rozeslaný mezi učitele z vybraných zemích. České kurikulární dokumenty popisují výuku pohlavní soustavy stručněji než německé a dotazníkové šetření přineslo informace o metodách, které jsou využívány při výuce. V praktické části této práce byly navrženy dvě výukové jednotky na toto téma, obsahující materiály pro studenty a metodická doporučení pro učitele. Obě jednotky byly vyzkoušené v praxi.
Reproductive system in human biology lessons at secondary school
Keywords: pohlavní soustava člověka; gymnázia; střední školy; český vzdělávací systém; německý vzdělávací systém; aktivizační metody; didaktická hra; human reproductive system; grammar schools; high schools; Czech education system; German education system; activating methods; innovative methods; educational games