Problém znaku v surrealistické fotografii - Laipoldová, Hana (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se bude zabývat fotografií v surrealismu z hlediska znaku. Bude zde nastíněn historický vývoj, zásady a estetické principy surrealismu a to ve vztahu k fotografii. Dále bude práce vysvětlovat fotografické techniky, které surrealismus vynalezl. Díky těmto technikám dochází k ?rozmezeření? a tím k specifické možnosti pohlížení na realitu skrze znakovost fotografie. Tímto bude poukázáno na jedinečnost surrealistické fotografie nejen v rámci celé surrealistické tvorby, ale i fotografických obrazů obecně.
The Problem of Aesthetic Sign in the Surrealist Photography
Keywords: znak; surrealismus; fotografie; sign; surrealism; photography