Problematika antikoagulační léčby z pohledu sester a pacientů - Klímová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice užívání perorálních antikoagulačních léků. Je zaměřena především na tuto problematiku z pohledu pacientů i sester. Cílem práce bylo zjistit problémy pacientů při užívání perorálních antikoagulancií a zku-šenosti sester s komplikacemi antikoagulační léčby. K dosažení tohoto cíle byla empiric-ká část zpracována pomocí kvalitativního výzkumného šetření, které probíhalo pomocí polostrukturovaných rozhovorů s pacienty, kteří antikoagulační léky užívají, a sestrami, které pracují v ambulancích nebo na lůžkovém oddělení kardiologie. Výzkumným šetřením bylo dosaženo mnoha překvapivých výsledků, jež ukázaly, že se sestry musí ohledně zavádění nových léků vzdělávat samy. Kromě toho sestry nejsou hlavním zdrojem informací pro pacienta. Většinou dostávají od pacientů dotazy, které nestihl vysvětlit lékař, nebo které potřebují pacienti znovu zopakovat. Bylo zjištěno, že sestry se s komplikacemi často nesetkávají a závažnější komplikace zažily jen výjimečně. Z rozhovorů bylo od pacientů zjištěno, že nejčastější komplikací se kterou se setkali, je především krvácení u léku Warfarin. U nových perorálních antikoagulancií nezazname-nali respondenti větší problémy. Dále jsou pacienti při nasazení léčby informováni nej-různějším způsobem a každému se dostává jiného množství informací. Z výzkumného šetření dále vyplynulo, že pacienti se o svou léčbu zajímají i individuálně a vyhledávají si informace na internetu nebo si předávají své zkušenosti mezi sebou. Výzkumné šetření bylo dále doplněno o návštěvu speciální koagulační ambulance, kde byl proveden roz-hovor nejen se sestrou, ale i s paní doktorkou. Je zde uvedeno, jaký přínos má tato am-bulance pro pacienty. Díky této bakalářské práci vznikl přehledný materiál, kde se nejen zdravotnický personál dozví největší problémy vzniklé při užívání perorální antikoagulační léčby.
Problems of anticoagulation therapy in terms of nurses and patients
Keywords: Antikoagulační léčba; komplikace léčby; nová perorální antikoagulancia; sestra; Warfarin; Anticoagulation therapy; complications of treatment; new oral anticoagulant; nurse; Warfarin