Využití přenosného Ramanova spektrometru jednotkami PO - Hrdina, Richard (Jihočeská univerzita, 2010)
Přenosný Ramanův spektrometr Ahura First Defender je přístroj, určený k identifikaci neznámých pevných a kapalných látek. Cílem této bakalářské práce bylo ověřit možnosti využití přenosného spektrometru First Defender, nově zavedeného do vybavení jednotek PO, a vypracovat metodiku pro práci s ním. Předmětem zkoumání byly přesnost výsledků a sběr poznatků z ověřovacích měření shora uvedeným přístrojem. V úvodní teoretické části je nastíněna problematika chemického průzkumu v rámci Hasičského záchranného sboru České republiky, jejímž částečným řešením je používání přenosného spektrometru First Defender. Následuje popis samotného přístroje včetně vysvětlení principu Ramanova jevu, na jehož základě je přenosný spektrometr schopen neznámé pevné a kapalné chemické látky identifikovat. V praktické části je popsán postup a způsob provedení ověřovacích měření přístrojem. Výsledky jsou shrnuty do tabulek a procentuální úspěšnost měření je vyhodnocena v grafech. Prostřednictvím diskuze jsou prezentovány zjištěné nepřesnosti týkající se manipulace s přístrojem, včetně návrhu na jejich řešení. Odborných znalostí a zkušeností bylo použito pro zkvalitnění technické dokumentace - metodických postupů k přístroji, které jsou vzhledem ke své obsáhlosti umístěny v přílohové části práce. Metodické postupy jsou koncipovány jako souhrnný informační zdroj popisující postupy, zásady a doporučení, jejichž dodržování je nezbytné pro efektivní a bezpečnou manipulaci s přenosným spektrometrem First Defender. Na základě všech výsledků a poznatků je v závěru práce potvrzena hypotéza, že používání přenosného Ramanova spektrometru jednotkami Hasičského záchranného sboru České republiky je velkým přínosem pro identifikaci neznámých látek na místě zásahu.
The Use of Portable Raman Spectrometer in Fire Protection Units’s Work
Keywords: charakterizace neznámé látky; chemický průzkum; identifikace neznámé látky; ověřovací měření; Rayleighův rozptyl; Ramanův rozptyl; Spektrometr First Defender.; characterization of unrecognized substance; chemical monitoring; identification of unrecognized substance; measuring tests; Rayleigh scattering; Raman scattering; Spectrometer First Defender.