Život s permanentním močovým katétrem z pohledu pacienta - Zikešová, Miroslava (Jihočeská univerzita, 2020)
V teoretické části je popsán močový systém, historie katetrizace močového měchýře, druhy močových katétrů, komplikace spojené s katetrizací a nejčastější onemocnění, při nichž je permanentní močový katétr zaváděn. Dále je řešena problematika ošetřovatelské péče o permanentní močový katétr v domácím prostředí a edukace pacientů. Praktická část práce obsahuje výsledky kvalitativního výzkumného šetření získané z rozhovorů s pacienty s dlouhodobě zavedeným permanentním močovým katétrem a ze zúčastněného pozorování sester na urologickém oddělení. V praktické části bylo prvním cílem zjistit, zda jsou pacienti před propuštěním do domácího prostředí dostatečně seznámeni s péčí o permanentní močový katétr. K tomuto cíli byly stanoveny dvě výzkumné otázky: Jaké informace dostává pacient se zavedeným permanentním močovým katétrem před propuštěním do domácího ošetřování? V jaké oblasti má pacient nedostatek informací o péči o permanentní močový katétr? Druhým cílem práce bylo zjistit, zda pacienti zvládají péči o zavedený katétr v domácím prostředí. K tomuto cíli byly stanoveny rovněž dvě výzkumné otázky: S jakými problémy se setkává pacient v péči o permanentní močový katétr v domácím prostředí? Jak pacienti řeší eventuální problémy související s permanentním močovým katétrem? Kvalitativním výzkumným šetřením bylo zjištěno, že pacienti jsou seznámeni dostatečně s péčí o permanentní močový katétr v domácím prostředí a dokáží o něj pečovat bez větších problémů. Tato bakalářská práce by mohla sloužit jako podklad pro vytvoření informačního materiálu pro pacienty, kteří budou s permanentním močovým katétrem propuštěni do domácího prostředí.
Living with a permanent urinary catheter from the patient´s point of view
Keywords: Pacient; katetrizace močového měchýře; permanentní močový katétr; infekce; pitný režim; Patient; urinary catheterization; permanent urinary catheter; infection; drinking régime