Příprava a realizace literární předlohy a její využití při práci s dětským kolektivem (s využitím dramatické výchovy) - Zábilková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce je zaměřena na vliv umění, zejména vliv divadla a dramatického umění na emocionální a intelektuální rozvoj dětské psychiky, a popisuje, jak divadlo seznamuje zábavnou formou děti se světem, ve kterém žijí, učí je vnímat krásu literárních odkazů minulosti i získávat přehled o literatuře současnosti. Dále zkoumá význam dramatické výchovy, která formou hry a improvizace přijatelným způsobem rozvíjí dětské dovednosti jazykové a pohybové a učí je dovednosti mezilidské komunikace. Také je v ní rozebírán konkrétní příklad této moderní formy výchovy s použitím dramatu, kdy vedoucí skupiny (učitel) zvolí pro skupinu atraktivní nebo vysoce aktuální téma a děti pak rozvíjejí příběh, ve kterém se dívají na problém z různých úhlů, zamýšlejí se nad důsledky různých činů, a hledají optimální řešení problému, což rozvíjí jejich sociální inteligenci.
The preparation and realization of literary template and its exploitation in practise with child groups (with use of drama in education)
Keywords: dramatická výchova; drama; divadlo; volba literární předlohy; tvorba dramatu; dějiny divadla; metody dramatické výchovy; dramaterapie; psychodrama; sociodrama; psychogymnastika; teatroterapie; drama in education; dramatic art; drama; theatre; choice of literary template; the creation of drama; history of drama; methods of dramatic art; dramatherapy; psychodrama; sociodrama; psychogymnastics; theatre therapy