Lanové a lezecké techniky vpráci složek Integrovaného záchranného systému České republiky - Štikar, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem této bakalářské práce jsou "Lanové a lezecké techniky vpráci složek Integrovaného záchranného systému České republiky". Práce se skládá z teoretické a výzkumné části. Teoretická část obsahuje kapitoly zabývající se složkami Integrovaného záchranného systému České republiky a jejich rozdělením na primární asekundární složky. Dále popisuje osobní vybavení lezce, prostředky k záchraně pacienta, uzlování při práci ve výškácha nad volnou hloubkou a lezecké techniky obecně. Výzkumná část byla realizována formou kvalitativního výzkumu. Bakalářská práce se soustředí na zmapování problematiky záchrany prostřednictvím lanových a lezeckých technik napříč složkami Integrovaného záchranného systému. Konkrétně se zabývá vybaveností prostředky k záchraně pomocí lanových a lezeckých technik vrámci jednotlivých složek, dále pak dovednostmi příslušníků lezeckých jednotek, jejich výcvikem a požadavky, které tito lezci musí splnit, aby mohli zastávat své funkce. Sběr dat probíhal formou polostrukturovaných rozhovorů, které byly realizovány se zdravotnickými záchranářiu Letecké záchranné služby, policisty ze Zásahové jednotky krajských ředitelství Středočeského a Jihočeského kraje a Lezci Hasičských záchranných sborů Středočeského a Jihočeského kraje. Výzkumný soubor se skládá z 5 respondentů, jejichž výběr byl závislý na jejich zkušenostech. Výzkum byl realizován během měsíců června a červenceroku 2019. S ohledem na přednemocniční neodkladnou péči je tato práce přínosná přiblížením problematiky záchranných a evakuačních prací ve špatně přístupných lokalitách.
Rope and Climbing Techniques in the Work of the Integrated Rescue System of the Czech Republic
Keywords: Integrovaný záchranný systém; lanové a lezecké techniky; práce ve výškách anadvolnou hloubkou; Hasičský záchranný sbor; Letecká záchranná služba; Zásahová jednotka; Integrated Rescue System; Rope and Climbing Techniques; Rescue at Height and in Free Depth; Fire Rescue Service; Air Ambulance; Intervention Unit