Rozvoj křesťanských morálních ctností u dětí mladšího školního věku prostřednictvím pohádek - Bloudková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá otázkou rozvoje křesťanských morálních ctností u dětí mladšího školního věku prostřednictvím pohádek. Nejprve definuje a popisuje křesťanskou spiritualitu, morální teologii a křesťanské morální ctnosti, přednostně ctnosti Kardinální a Božské. Také popisuje neřest a sedm smrtelných hříchů. Poté charakterizuje stádium dětí mladšího školního věku včetně morálních schopností a náboženské zralosti. V poslední kapitole práce definuje a charakterizuje pohádku, zabývá se jejím významem pro rozvoj dětí, včetně hlediska morální hodnoty pohádky a jejího náboženského obsahu. Sleduje a popisuje křesťanské morální ctnosti v pohádkách a odpovídá na otázku po cíli práce, kdy shledává pohádky vhodným prostředkem pro rozvoj křesťanských morálních ctností u dětí mladšího školního věku pro jejich způsob, jakým předávají základní morální hodnoty včetně křesťanských morálních ctností.
The development of younger school-aged children's Christian moral virtues through a fairytales
Keywords: Klíčová slova: Křesťanská spiritualita; morální teologie; ctnosti; křesťanské morální ctnosti; mladší školní věk; morální schopnosti dětí; náboženská zralost dětí; pohádka; morální hodnota pohádek; náboženský obsah pohádek; křesťanské morální ctnosti v pohádkách.; Keywords: Christian spirituality; moral theology; virtue; Christian moral virtues; younger school age; children moral ability; religious maturity of children; fairytale; moral value of fairytales; content of religious fairytales; Christian moral virtues in fairytales