Vývoj nemocenského pojištění v ČR - Pěstová, Libuše (Jihočeská univerzita, 2014)
Cíl bakalářské práce byl zobrazit vývoj změn v nemocenském pojištění v ČR v posledních pěti letech, analyzovat změny a jejich vliv na okruhy pojištěných osob. První část bakalářské práce byla věnována teoretickému vývoji v právní úpravě nemocenského pojištění, kde byla popsána nejen souhrnná právní úprava nemocenského pojištění, ale také vývoj jednotlivých legislativních změn od roku 2009 do roku 2014. Druhá část bakalářské práce byla zaměřena na výpočet dávek nemocenského pojištění v modelovém příkladu dle právní úpravy, jejichž výsledky byly porovnávány se změnami v legislativní úpravě zmiňovaného období. Samotná praktická část se zabývala konkrétní analýzou a zhodnocení dopadu změn v nemocenském pojištění v posledních pěti letech. V závěru praktické části byl analyzován dopad změn v nemocenském pojištění na okruhy pojištěných osob, včetně shrnutí výsledků vlivu právních úprav na pojištěnce. Konkrétně byly zanalyzovány a hodnoceny: Příjmy a výdaje v nemocenském pojištění, a to především vliv změn v právní úpravě na konkrétních příkladech; Vývoj redukčních hranic; Vývoj procentní sazby pro výpočet dávek nemocenského pojištění; Řízení o dávkách nemocenského pojištění; Dodržování správní lhůty; Zpracování dávek nemocenského pojištění s exekuční srážkou; Vývoj dočasné pracovní neschopnosti, který zahrnuje hlavní ukazatele, jimiž jsou: Počet ukončených případů PN, Pracovní neschopnosti ukončené rozhodnutím OSSZ, Počet prostonaných dní, Průměrná doba trvání jednoho případu PN, Kontrola dodržování léčebného režimu DPN pojištěnců. Hlavním cílem této bakalářské práce se nakonec stalo, zachycení vývoje změn nového zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, ve znění pozdějších předpisů, účinného dne 1. 1. 2009, jenž přinesl v nemocenském pojištění celou řadu zásadních změn.
The development of sickness insurance in the Czech Republic
Keywords: systém nemocenského pojištění; okruh pojištěných osob; nemocenská; ošetřovné; penětitá pomoc v mateřství; vyrovnávací příspěvek v těhotenství a v mateřství; náhrada mzdy; karenční doba; podpůrčí doba.; sickness insurance; a group of insured people; sick leave benefits; care benefits; financial help in maternity; compensatory benefit in pregnancy and maternity; wage compensation; waiting time; support period.