Informovanost žen v produktivním věku o nebezpečí a prevenci sexuálně přenosných chorob v okrese Jindřichův Hradec - Kosová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Pohlavně přenosná onemocnění šířící se téměř výhradně pohlavním stykem patří k chorobám vykazující v poslední době nárůst počtu onemocnění. Představují značný zdravotní problém postihující veškeré obyvatelstvo bez ohledu na věk, náboženství či rasu. Proto jsou právem označovány za choroby sociální. Bakalářská práce je zaměřena na vyhodnocení míry informovanosti a přístupu k prevenci sexuálně přenosných chorob u žen v produktivním věku v okrese Jindřichův Hradec. Prvním cílem bylo zjistit znalosti a názory žen o nebezpečí sexuálně přenosných chorob a možnosti prevence. Druhým cílem bylo zjistit jak porodní asistentky přispívají k vyšší informovanosti o nebezpečí a prevenci sexuálně přenosných chorob. Pro výzkumné šetření byl zvolen kvantitativní výzkum, který byl zpracován technikou anonymních dotazníků a určen ženám v produktivním věku. Zkoumanou skupinu tvořili ženy v produktivním věku pocházející z okresu Jindřichův Hradec. Na základě výsledků výzkumu bylo navrženo vytvořit ucelenou formu informací v podobě informační brožury ke zkvalitnění péče o ženy v produktivním věku, které jsou reálně ohroženy nakažením se a dalším šířením sexuálně přenosných onemocnění. Důležitou součástí je jmenný seznam odborných pracovišť, na které se mohou ženy v případě žádosti o pomoc obrátit.
Awareness of working-age women about the hazard and the prevention of sexually transmitted diseases in the destrict Jindřichův Hradec.
Keywords: edukace; komunikace; porodní asistentka; prevence; sexuálně přenosné choroby; ženy v produktivním věku; education; communikacion; midwife; prevencion; sexually transmitted diseases; women of working age