Specifika mimořádných událostí s velkým počtem pacientů s termickým poškozením - Maděránková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová práce řeší mimořádnou událost, při které došlo k termickému úrazu u velkého počtu osob. V teoretické části práce je popsán právní rámec mimořádných událostí a zejména na doporučené postupy složek Integrovaného záchranného systému pro řešení tohoto typu mimořádné události. Velká část teoretické části práce a celá praktická část je zaměřena na postup Zdravotnické záchranné služby. V práci je uvedeno, jak se ošetřují popáleniny z pohledu urgentní medicíny, ale také z pohledu medicíny katastrof. Praktická část práce reaguje na Koncepci řešení mimořádné události s velkým počtem pacientů s termickým úrazem v České republice, kterou vydalo Ministerstvo zdravotnictví v roce 2020. Zaměřila jsem se na to, jak ji znají zdravotničtí záchranáři. Má na jejich znalosti vliv délka praxe, nebo úroveň jejich seznámení se s Koncepcí? Zjišťovala jsem to pomocí dotazníků, které vyplnilo 42 záchranářů z různých krajů.
Specifics of crisis situations with a large number of patients with thermal injury
Keywords: Popáleninové trauma; popáleniny; Mimořádná událost; Integrovaný záchranný systém; zdravotnická záchranná služba; zdravotnický záchranář; třídění; triage; terapie; Burn trauma; burns; emergency incident; Integrated Rescue System; ambulance; paramedic; triage; treatment