Pivovarnictví v ČR po roce 1989 globalizace versus ekonomická lokalizace - Vébrová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce se zabývá ekonomickou globalizací a ekonomickou lokalizací a jejich vlivem na vývoj pivovarnictví v České republice po roce 1989. Tyto dva zmíněné procesy jsou v práci charakterizovány, přičemž důraz je kladen zejména na jejich základní projevy v českém pivovarnictví. Ekonomická globalizace má v České republice vliv na průmyslové pivovary, z nichž je většina vlastněna nadnárodními společnostmi. Ekonomická lokalizace se projevuje poměrně novým trendem v pivovarnictví, a to zakládáním minipivovarů. Dále je provedena analýza pivovarnického průmyslu České republiky pomocí dostupných dat a informací s důrazem na faktory ekonomické globalizace a ekonomické lokalizace. K vytvoření analýzy jsou použita data průmyslových pivovarů a minipivovarů za profilové roky 1989, 2000 a 2015.
Brewing in the Czech Republic after 1989 globalization against economic localization
Keywords: pivovarnictví; globalizace; ekonomická globalizace; ekonomická lokalizace; nadnárodní společnost; Česká republika; průmyslový pivovar; minipivovar; výstav piva; brewing; globalization; economic globalization; economic localization; transnational corporation; Czech republic; industrial brewery; microbrewery; beer production