Specifické fyzioterapeutické metody jako součást péče o ženu v šestinedělí - Al-Ahmadová, Laila (Jihočeská univerzita, 2010)
Tématem této bakalářské práce jsou Specifické fyzioterapeutické metody jako součást péče o ženu v šestinedělí. V období těhotenství se většina žen aktivně účastní předporodních kurzů, jsou instruovány jak cvičit a jak vykonávat běžné činnosti, aby ulevily pohybovému aparátu. Bohužel, většina z nich je neinformována jak pokračovat po porodu, kdy dochází k velkému úbytku váhy a během několika hodin se kompletně změní zatížení skeletu. Cílem mé práce je vytvořit přehled možností a využití speciálních metodik ve fyzioterapii k urychlení normalizace a stabilizace pohybového aparátu ženy. První polovina práce se věnuje fyziologickému šestinedělí, anatomii a komplikacím po porodu. Dále v této práci uvádím přehled možných metod využitelných v klinické praxi. Mým dalším cílem bylo zjistit, zda individuální cvičení v šestinedělí usnadní ženě vyrovnat se s poporodními změnami, a tím pozitivně ovlivní jeho průběh. Tento fakt byl výsledkem práce potvrzen. Byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Zvolila jsem techniky dotazování a pozorování. Soubor se skládal ze tří pacientek ve věku 25 - 34 let. Ženy jsem sledovala celé jejich šestinedělí, které proběhlo bez komplikací. U sledovaných pacientek došlo ke zlepšení stereotypu dýchání a funkce pánevního dna. Všechny tři ženy během léčby udávaly postupné zlepšování subjektivních pocitů. Bohužel jsem zjistila, že ženy na oddělení šestinedělí v mnohých případech jakékoli cvičení odmítají. Systém rooming-in je pro matku a dítě tím nejvhodnějším systémem, ale práci fyzioterapeuta to velmi ztěžuje. Jen velmi těžko se slučuje volný čas matky s časem, který má fyzioterapeut vymezený pro toto oddělení. Nejvhodnějším řešení by podle mého názoru byla osvěta již v době těhotenství, nejlépe při předporodních kurzech. Předpokládané využití této práce v praxi je pro potřeby fyzioterapeutů, ale i pro potřeby ostatních zaměstnanců ve zdravotnictví a žen v šestinedělí.
Specific methods of physiotherapy treatment as part of a woman in the puerperium
Keywords: Cvičení v šestinedělí; Fyzioterapie; Porod; Šestinedělí; Exercise in the postpartum; Physiotherapy; Childbirth; Puerperium