Domácí násilí z pohledu policejní práce - Vítovec, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce "Domácí násilí z pohledu policejní práce" je souhrnem informací týkajících se příčin, znaků a forem domácího násilí. Hlavním cílem práce je nastínit problematiku dění "za zavřenými dveřmi", poukázat na faktory, které souvisejí s domácím násilím a také na nedostatky jejich nápravy, a pomoci obětem domácího násilí. Bakalařská práce seznamuje s důležitými zákony a změnami dosavadním zákonů, kdy tyto změny odstartovala v roce 2004 novela zákona č. 140/1961 Sb, která ukotvila do trestního zákona novou skutkovou podstatu trestného činu, konkrétně § 215a Týrání osoby žijící ve společně obývaném bytě nebo domě. Nejzásadnější změna je spojená s účinností zákona č. 135/2006 Sb. Zákon na ochranu před domácím násilím je založen na spolupráci tří složek: policie, soudů a intervenčních center. Policie České republiky může ochránit oběť domácího násilí prostřednictvím institutu vykázání. Součástí práce jsou tako informace o jednotlivých organizacích, které se zabývají pomocí obětem domácího násilí a postup orgánů činných v trestním řízení při řešení těchto případů. Praktická část bakalářské práce je výsledkem výzkumu, který byl prováděn mezi policisty v Plzni. Krátký dotazník byl rozdán na několik obvodních oddělní policie a kolegové jej anonymně vyplnili.
Domestic violence of a view of police work
Keywords: Domácí násilí; oběť; pachatel; institut vykázání; trestný čin; pomoc; Domestic violence victim; offender; Institute of reporting crime; help