Česká surrealistická fotografie první poloviny 20. století - Dočkálková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce "Česká surrealistická fotografie první poloviny 20. století" sestává ze dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část si klade za cíl popsat hlavní myšlenky surrealismu ve světě a jeho vztah k fotografii. Tato část rovněž obsahuje kapitoly, které souvisí se surrealistickým vývojem v českých zemích, a to zejména v první polovině 20. století. Vybrané pasáže se věnují třem českým autorům. Emile Medkové, Miroslavu Hákovi a Jindřichu Štyrskému. Praktická část diplomové práce obsahuje realizaci fotografického výtvarného cyklu s názvem Věra Vacková.
Czech surreal photography in the first half of the 2Oth century
Keywords: dadaismus; surrealismus; fotografie; Emila Medková; Jindřich Štyrský; Miroslav Hák; dadaism; surrealism; photography; Emila Medková; Miroslav Hák; Jindřich Štyrský