Vliv extenzivní pastvy velkých kopytníků na cykly živin v půdě a jejich obsah v rostlinné biomase - Sulanová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce shrnuje dosavadní poznatky o působení vybraných typů managementu na prostředí trvalých travních porostů. Blíže je zde popsána extenzivní přirozená pastva velkých kopytníků a její dopad na dostupnost živin v ekosystému a vegetaci. Součástí práce je projektová část, jejímž cílem je zhodnotit vliv tohoto managementu na koloběhy a dostupnost živin v půdě a jejich obsah v rostlinné biomase ve vybraných lokalitách v rámci České republiky.
The effect of extensive grazing of large herbivores on soil nutrient cycles and their content in plant biomass