Paleoparazitologická analýza organických sedimentů archeologického naleziště na Národní třídě, Praha - Myšková, Eva (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem práce bylo zpracovat vzorky z archeologického naleziště za účelem zjištění přítomnosti vajíček střevních parazitů lidského a/nebo zvířecího původu. Dalším úkolem bylo detekovat DNA jednobuněčných parazitů metodou PCR. Výsledky byly porovnány s jinými údaji ze zkoumané lokality lokality a poté byly porovnány s výsledky z jiných středověkých lokalit.
Paleoparasitological analysis of organic sediments at the archeological locality in Národní třída, Prague
Keywords: paleoparazitologie; středověk; aDNA; střevní paraziti; paleoparasitology; Middle Ages; ancient DNA; intestinal parasites