Tvorba výnosu ozimé pšenice v podmínkách ekologického zemědělství - Šebestová, Martina (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce Tvorba výnosu ozimé pšenice v podmínkách ekologického zemědělství se zabývá vhodností genotypů pšenice ozimé z hlediska jejich morfologie a tvorby výnosu v podmínkách ekologického zemědělství. Pokusy byly založeny v letech 2005 a 2006 na pokusném pozemku v areálu Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích metodou znáhodněných bloků. Do pokusů bylo zařazeno 10 rakouských genotypů pšenice ozimé: Capo, Ludwig, Clever,Eurofit, Element, Eriwan, SE 408/04, SE 320/05, SE 304/05 a SE 322/04. Výsledková část je zaměřena na hodnocení hlavních výnosových prvků - počet klasů na m2, počet zrn v klasu, hmotnost tisíce zrn. Součástí je rovněž hodnocení skutečného a teoretického výnosu. Počet zrn v klasu, hmotnost tisíce zrn a výnosy zrna byly na odpovídající úrovni. Počet klasů na m2 nedosáhl hodnot dosahovaných v ekologickém systému pěstování. Výsledky byly vyhodnoceny Anovou v programu STATISTICA C z 6. Testované rakouské genotypy prokázaly možnost uplatnění i v podmínkách ekologického zemědělství České republiky.
Yield formation of winter wheat in ecological agriculture
Keywords: ekologické zemědělství; pšenice ozimá; genotyp; tvorba výnosu; ecological farming; winter wheat; genotype; yield formation