Nutriční opatření u dětských pacientů s Crohnovou chorobou - Čadová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá výživou dětských pacientů s Crohnovou chorobou. Cílem práce je zjistit, zdali jsou rodiče pacientů a samotní pacienti v oblasti výživy dostatečně informovaní a jaký dopad měla Crohnova choroba na stravovací návyky dětí. Teoretická část se zbývá současnou epidemiologií, etiopatogenezí, klinickým obrazem, diagnostickým postupem, možnostmi léčby a podrobněji je zaměřena na léčebnou výživu a dietní opatření. Pro tuto práci jsem zvolila kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo deset dětských respondentů a deset matek. Praktická část se skládá ze tří podkapitol. První z nich je věnována kazuistikám, kde jsou zmíněny základní informace o pacientech, získaných z celkové a nutriční anamnézy. V druhé části jsou vyhodnoceny odpovědi matek respondentů a samotných respondentů na otázky kladené při semistrukturovaných rozhovorech. Poslední část je věnována zhodnocení osmi týdenních jídelníčků a dvou 24h recallům. Z výzkumu vyplynulo, že informovanost rodičů a dětských pacientů ohledně stravování při Crohnově chorobě je dostatečná, avšak některým z nich nebyly zodpovězeny veškeré jejich dotazy. Následkem toho může být pak dohledávání informací na neodborných webových stránkách. U většiny respondentů neměla Crohnova choroba zvláštní dopad na stravovací návyky. Nejčastější změnou ve stravovacích návycích respondentů bylo omezení smažených pokrmů a fast foodů.
Nutrition care in the treatment of pediatric patients with Crohn's disease
Keywords: Crohnova choroba; idiopatické střevní záněty; výživa; dieta; Crohn's disease; inflammatory bowel disease; nutrition; diet