České překlady textů Boba Dylana - Hrabíková, Alena (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá překladem textů Boba Dylana do češtiny. Jádrem práce je rozbor a srovnání překladů českých překladatelů, přičemž se soustředí především na texty Michaela Žantovského. Práce zkoumá, do jaké míry se překladatelům podařilo zachovat funkční rysy originálních textů. Zvláštní důraz je přitom kladen hlavně na vztah mezi sémantickou přesností a "zdařilostí" překladu. Rozboru předchází teoretická část, v níž je uveden Dylanův stručný životopis a přehled všech dostupných českých překladů textů Boba Dylana.
Czech translations of Bob Dylan´s song texts
Keywords: Bob Dylan; Michael Žantovský; české překlady; analýza; písňový text; Bob Dylan; Michael Žantovský; Czech translations; analysis; song lyrics