Fyzioterapeutické postupy u pacienta se syndromem zamrzlého ramene - Jirsáková, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce je zaměřena na problematiku syndromu zmrzlého ramene a vliv jednotlivých fyzioterapeutických postupů aplikovaných při této diagnóze. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části je zahrnuta anatomie ramenního pletence a jednotlivé svaly. Dále je popsána kineziologie ramenního kloubu, rozdělení a klinický obraz syndromu zmrzlého ramene a také možnosti léčby dané diagnózy s využitím fyzioterapie. Praktická část je tvořena kazuistikami jednotlivých pacientů se syndromem zmrzlého ramene a dále obsahuje fyzioterapeutické techniky a metody. Práce měla za cíl zhodnotit vliv fyzioterapie na dobu rekonvalescence při syndromu zamrzlého ramene a účinnost stanovené terapie. Pomocí jednotlivých vyšetření byl vytvořen individuální fyzioterapeutický plán pro každého pacienta. Kvalitativní výzkumy prováděné na pěti pacientech vedly k výsledkům této práce. Ke sběru dat sloužily především vstupní a výstupní kineziologické rozbory a v další řadě soupis anamnézy pacientů, na závěr byla provedena analýza shromážděných dat. Tato bakalářská práce může najít uplatnění mezi zdravotnickým personálem na specializovaných odděleních v nemocnici, jako vzdělávací materiál pro studenty nebo edukační zdroj pro pacienty se syndromem zmrzlého ramene. Dále by mohla posloužit i široké veřejnosti k rozšíření vědomostí v rehabilitační problematice.
Physiotherapeutic techniques for a patient with the frozen shoulder syndrome
Keywords: Syndrom zmrzlého ramene; hypertonus; hybnost; fyzioterapie; bolest; ramenní kloub; syndrome of frozen shoulder; hypertonus; momentum; physiotherapy; pain