Účetní a daňové aspekty automobilu v podnikání - Vithová, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem této diplomové práce je přiblížit kompletní problematiku týkající se automobilu v podnikání a pomoci uživateli, poplatníkovi orientovat se v situacích, se kterými se může setkat v souvislosti s používáním osobního automobilu. Používání automobilu přináší s sebou celou řadu problémů a nejasností, a to nejen z hlediska technického, ale i z hlediska účetního a daňového. Teoretická část je zaměřena na způsoby pořízení automobilu, možnosti vložení či nevložení automobilu do obchodního majetku a odepisování. Samozřejmě je zde zpracována problematika cestovních náhrad, která v roce 2007 prošla legislativní změnou. V praktické části je znázorněno účtování o automobilu v účetním softwaru Money S3 u společnosti RCOMP s.r.o. Dále je zde provedena analýza daňově uznatelných nákladů u podnikatele, fyzické osoby v případě, kdy automobil zařadí nebo nezařadí do obchodního majetku. Z výsledků analýzy vyplývá, že varianta nezařazení automobilu do obchodního majetku se stává výhodnější v okamžiku, kdy podnikatel ujede cca 50 tis. km ročně při pořizovací ceně automobilu 600 tis.
Accounting and Tax Aspects of a Car in Business
Keywords: účetnictví; daně; auto; náklady; Accounting; tax; car; cost