Adalbert Stifter und sein Verhältnis zum Böhmerwald - Pareisová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2014)
Díla Adalberta Stiftera jsou spojena s jeho domovem a původem. Jihočeská krajina a Šumava jsou místní, ale i historické prvky jeho textů. Jeho realismus jen nepopisuje, ale kriticky zobrazuje život lidí v této přírodě. Na základě tří povídek Hvozd, Popsaná Jedlička a Lesní Poutník bude provedena analýza literárního zpracování tématu Šumavy jako dějové kulisy, ale i životního prostoru. První část této práce se koncentruje na vybraná díla a jejich souvislost s životem autora. Shrnuje tak jeho život především od jeho mládí do rané dospělosti. Druhá část se zabývá vírou v boha jakožto důležitou složkou děl Adalberta Stiftera. Třetí část se koncentruje na kritiku lidí a jejich chování k přírodě. Práce bude vypracována v německém jazyce.
Adalbert Stifter and his relation to the Czech Bohemian forest
Adalbert Stifter a jeho vztah k Šumavě
Keywords: Stifter; autobiografie; Šumava; příroda; kritika; Stifter; autobiography; the Bohemian forest; nature; criticism