Význam slavení neděle - Kuchta, Emil (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá významem slavení a zachovávání nedělního dne odpočinku. V první části se upozorňuje na to, že v bytostné podstatě jakéhokoli člověka existují touhy, které poukazují na potřebu transcendence a pravidelného vytržení z plynoucího času. Toto se může naplňovat například během slavností. V části navazující je popisován vývoj významného dne šabatu směrem ke dni Páně s následujícím popisem toho, co židovsko - křesťanská tradice v nedělním dni nabízí. V závěrečné třetině jsou pak vyjmenovány a popsány jednotlivé oblasti, kde se střetávají vnitřní touhy člověka se zmiňovanou nabídkou. V těchto místech křížení je možné postřehnout, proč je rozumné slavit neděli.
The Importance of Sunday´s Observance
Keywords: neděle; šabat; slavnost; práce; volný čas; náboženství; rytmicita času; Den vzkříšení; Sunday; sabbath; observance; work; free time; religion; regular recurrence of time; the Resurrection