Přístup sester k bariérové ošetřovatelské péči na infekčním oddělení a ostatních odděleních interního typu - Motlová, Anna (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá přístupem sester k bariérové ošetřovatelské péči na infekčním oddělení a ostatních odděleních interního typu. Ošetřovatelská bariérová péče je systém pracovních a organizačních opatření, který zabraňuje vzniku nozokomiálních nákaz a přenosu patogenních mikroorganismů v nemocničním či sociálním zařízení. Nozokomiální nákaza je infekce, která vznikla v přímé souvislosti s pobytem pacienta v daném zařízení. Bariérová ošetřovatelská technika je preventivní opatření, které chrání vnímavé jedince před vznikem nozokomiální nákazy. Tuto metodu musí dodržovat každý zdravotnický pracovník, bez ohledu na typ oddělení. Nejčastěji vyskytujícím se onemocněním, které vzniká v souvislosti s pobytem v nemocničním zařízení je onemocnění MRSA, neboli multirezistentní stafylokokus aureus. Bariérová péče je souborem mnoha metod, jimiž jsou sterilizace, izolace infekčních pacientů, osobní úprava personálu, léčení onemocnění zdravotnického personálu, hygienické mytí rukou a jejich následná dezinfekce. Na oddělení interního typu jsou hospitalizováni pacienti trpící chorobou vnitřních orgánů. Tento typ oddělení patří mezi nejzákladnější oddělení nemocničního zařízení. Infekční oddělení je velmi specifické, neboť zde jsou hospitalizováni pacienti, kteří trpí infekční chorobou nebo je na takovou chorobu důvodné podezření. Z toho vyplývá, že na infekčním oddělení musí být bariérová péče dodržována striktněji. Ve výzkumné části práce byly stanoveny dva cíle: Zjistit přístup sester k bariérové ošetřovatelské péči na infekčním oddělení a ostatních odděleních interního typu. Zmapovat znalosti a dovednosti sester v oblasti bariérové péče na infekčním oddělení a ostatních odděleních interního typu. Na základě uvedených cílů práce jsme stanovili výzkumné otázky: Jaký je přístup sester k ošetřovatelské bariérové péči na infekčním oddělení a oddělení interního typu? Existují rozdíly mezi znalostmi sester na infekčním oddělení a ostatních odděleních interního typu? Existují rozdíly mezi dovednostmi sester na infekčním oddělení a ostatních odděleních interního typu? Z výzkumného šetření vyplývá, že znalosti a dovednosti sester na oddělení infekčním a ostatních odděleních interního typu nejsou zcela totožné. Z výzkumu vyplynulo, že přístup sester k bariérové ošetřovatelské péči je efektivněji uplatňován na infekčním oddělení. Dále bylo zjištěno, že odpovědi části respondentů se zcela neshodují s daty, které byly zjištěny pomocí zúčastněného skrytého pozorování. Zatímco odpovědi sester interního oddělení téměř odpovídaly žádoucímu poskytování bariérové péče, Při pozorování bylo zjištěno, že se teoretické znalosti neshodují s reálnou praxí v podobě praktických dovedností. Výsledky práce mohou posloužit jako podklad pro výuku ošetřovatelských předmětů nebo jako příspěvek na odborné kurzy, semináře či konference zabývající se touto problematikou. Dále budou výsledky nabídnuty do odborných periodik, kde bychom chtěli čtenáře z řad odborné i laické veřejnosti upozornit na důležitost poskytování efektivní bariérové ošetřovatelské péče a přispět alespoň malým dílem k tomu, aby bylo této problematice věnováno více pozornosti na všech odděleních zdravotnického zařízení
Attitude of nurses to barrier nursing care on department of Infectious Diseases and on other departments of Internal Medicine
Keywords: Bariérová péče; nozokomiální nákaza; infekční oddělení; ostatní oddělení interního typu; MRSA; přístup sester; metody bariérové péče.; Barrier nursing; nosocomial infection; isolation ward; other internal type wards; MRSA; nurses' approach; barrier nursing methods.