Etologická studie buvolů (Bubalis bubalis) - Nováková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2014)
Chov vodních buvolů (Bubalus bubalis) se z centra jejich domestikace- Indie začal v průběhu let rozšiřovat do celého světa, především díky jejich pracovitosti, poddajnosti a odolnosti vůči chorobám. Buvoli jsou v současné době čím dál více chovaní ve farmových chovech zejména za účelem produkce mléka a masa. Na farmách jsou tak často chováni v podmínkách navržených pro skot a tím dochází ke snížení reprodukční užitkovosti či k nepřirozeným projevům sociálního či mateřského chování. Diplomová práce je zaměřena na etologii vodních buvolů chovaných v polopřirozených podmínkách zoologické zahrady. Poznatky plynoucí z etologie vodních buvolů chovaných v ZOO Dvorec by mohly přispět k tvorbě lepších podmínek pro tato zvířata chovaných na farmách a tím ke zlepšení jejich celkové užitkovosti.
Ethology of water buffalo (Bubalus bubalis)
Keywords: buvol vodní; základní kategorie chování; sociální chování; chov v ZOO; water buffalo; basic categories of behaviour; social behaviour; breeding in the ZOO