Princip tvorby kalkulací výrobků (akumulačních nádob) - Fantyšová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Kalkulace je informační systém podniku, která slouží k jeho řízení. Kalkulací se rozumí výpočetní postupy, kterými stanovíme náklady na kalkulační jednici. Kalkulace nám poskytují přehled o vzniklých nákladech a následně umožňují porovnání skutečných nákladů s předpokládanými. Kalkulace hraje důležitou roli pro vypočítání ceny výrobků.V teoretické části jsem se zaměřila na základní kalkulační pojmy, kalkulační systém, strukturu nákladů, kalkulační vzorce a jejich strukturu a hlavní typy kalkulací. V praktické části jsem se zabývala využitím některých metod kalkulací ve vybraném podniku. Vybraný podnik se zabývá kalkulacemi nerezových akumulačních nádob. Výpočty jsem zpracovala do tabulek. V závěru jsem výpočty shrnula.
Calculation of rustless accumulator vessels
Keywords: kalkulační systém; kalkulační jednice; kalkulační vzorce; struktura nákladů; přímé a nepřímé náklady; Calculation system; unit of calculation; costing models; structure of costs; direct costs and indirect costs.