Cisterciácký řád ve Vyšším Brodě v boji proti nacistické diktatuře - Trojáková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se bude zabývat proměnami cisterciáckého řádu v období let 1939-1945 na pozadí dramatických událostí období protektorátu Čechy a Morava. Bude proto analyzovat jak vztah nacizmu k církevním institucím a řádům v širším kontextu, tak cisterciácký řád v tomto dynamickém období, kdy byl vystaven četným represím a sílícímu pronásledování. Práce bude zajímavým příspěvkem o proměnách církevních struktur a občanské společnosti v první polovině 20. století.
The Cistercian order in Vyšší Brod in the fight against the Nazi dictatorship
Keywords: Cisterciácké opatství Vyšší Brod; cisterciácký řád; německý nacismus; 1939-1945; Tecelín Jaksch; Cistercian Abbey Vyšší Brod; Cistercian order; german nacism; 1939-1945; Tecelin Jaksch