Trestná činnost nezletilých a její příčiny. - Dvořáková, Vendula (Jihočeská univerzita, 2010)
Trestná činnost nezletilých je téma, na které začíná být v posledních letech upozorňováno rostoucí kriminalitou a především nízkým věkem pachatelů. Média vždy nabízejí posluchači nebo čtenáři důsledek trestného činu, ale nikdy již nehledí na příčinu, která vedla nezletilého pachatele k takovému činu. Stále diskutovaným tématem poslední doby zůstává snížení trestní odpovědnosti na 14 let, tato změna sice již proběhla, ale než nabyla účinnosti, byla věková hranice pro trestní odpovědnost vrácena na 15 let. Z důvodu neustálé diskutabilnosti problematiky považuji toto téma za zajímavé a aktuální pro zpracování bakalářské práce. Teoretická část práce byla zaměřena na vymezení základních pojmů, strukturu trestné činnosti rozdělenou na základní druhy trestných činů, které se objevují u nezletilých. Dále pak na opatření ukládá nezletilým za spáchané trestné činy. Druhá část teorie byla zaměřena na psychický vývoj dítěte až do dospívání. V neposlední řadě příčinami delikventního chování nezletilých a organizacemi, které spolupracují s nezletilými, kteří spáchali trestný čin. Cílem práce je informovat o problematice veřejnost a poukázat na problém, který by neměl být zohledněn pouze v důsledcích, ale především zaměřen na příčiny. Pachateli jsou osoby, které mají být budoucností pro další vývoj společnosti. Výzkumnou metodou byla sekundární analýza dat poskytnutá kurátory pro mládež. V rámci získaných dat byly zpracovány kazuistiky, týkající se nezletilých do 15 let a nezletilých nad 15 let. Pro praktickou část bylo stanoveno 5 výzkumných otázek. První tři výzkumné otázky řeší, zda se trestné činnosti dopouštějí spíše nezletilí do 15 let nebo nezletilí starší 15 let, na to navazují otázky, zda nezletilí v páchání trestné činnosti pokračují a jaká opatření jim byla uložena. Následné dvě otázky mají zjistit, zda má vliv na páchání trestné činnosti nefunkční a neúplná rodina a jestli v rámci spáchaných trestných činů měla vliv vrstevnická skupina/parta.
Criminal actions of minors and their causes.
Keywords: nezletilý mladší 15 let; nezletilý starší 15 let; příčiny; rodina; trestná činnost; minor to 15 years; minor older 15 years; causes; family; criminal activity