Matematika ve sportu - Palátová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá propojením tělesné výchovy, sportu a matematiky. Zaměřuje se na využití čísel, pomocí kterých jsou popsány vybrané sporty (kopaná, plavání, lehká atletika, lyžování a olympijské hry), v praxi, resp. využití těchto čísel k utvoření sbírky příkladů pro víceletá gymnázia. Vlastní práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část obsahuje vybrané sporty, které jsou vyjádřeny pomocí čísel nebo matematických vzorců. Praktickou část tvoří sbírka příkladů se sportovní tématikou, kde jsou využity veškeré matematické údaje zmiňované v části teoretické. Součástí této sbírky jsou i správné výsledky pro vlastní kontrolu studenta.
Mathematics and Sport
Keywords: sbírka příkladů; kopaná; rozměry fotbalového hřiště; lehká atletika; plavání; měření časů; lyžování; lyžařské vybavení; olympijské hry; workbook; football; dimensions of football ground; track and field athletic; swimming; measurement times; downhill skiing; ski equipment; Olympic games