Využití půdních rotačních fréz s horizontální osou rotace v zemědělství a lesnictví - Němečková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce bylo praktické ověření výkonnosti a provedení kvality pracovní činnosti rotačních fréz s horizontální osou rotace při umělé obnově lesa, podpoře přirozené obnovy lesa ve vybraných lesních porostech a v zemědělství v lokalitách s rozdílnými půdními a terénními podmínkami. Měření bylo prováděno na čtyřech různých nosičích fréz, kdy každý stroj byl nosičem jiné půdní frézy. Měření probíhalo v různých prostředích i typech půdy, porostu nebo požadavcích na kvalitu provedené práce. V práci jsou porovnávány výkony daných nosičů, z hlediska agregace s jednotlivými modely fréz. V tabulkách jsou uvedeny nejdůležitější parametry, jako je průměrná spotřeba paliva, průměrná plošná výkonnost a poměr spotřeby paliva k plošné výkonnosti. Dále je zde provedeno hodnocení kvality provedené práce.
Utilization of soil rotary cutters with horizontal axis of rotation in agriculture and forestry
Keywords: Fréza; rekultivace; lesnictví; zemědělství; Milling cutter; reclamation; forestry; agriculture