Využitelnost travinných porostů pro výrobu bioplynu - Rychterová, Jana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je součástí projektu 2B06131 Nepotravinářské využití biomasy v energetice. Cílem práce bylo zhodnotit vybrané porosty z hlediska jejich využitelnosti pro výrobu bioplynu. Při řešení úkolu se vycházelo z pracovní hypotézy, že z hlediska produkce bioplynu se kvalita biomasy významně neliší mezi jednotlivými typy travních porostů resp. biotopů. Jak ukazují výsledky, tato hypotéza byla potvrzena. Studované lokality se nacházely v nadmořské výšce 400 m.n.m. do 800 m.n.m., rozpětí vodního režimu se pohybovalo od mezoxerofytního po hygrofytní stupeň a rozpětí živinného režimu bylo od mezooligotrofního po eutrofní stupeň. Druhové složení odpovídalo porostovým typům Alopecuretum pratense, Phalaridetum, Poetum pratense, Arrhenatheretum elatioris, Festucetum pratense a ruderálnímu porostovému typu. I přes tyto rozdíly byla produkce bioplynu stanovená metodou dle ZIFO velmi podobná, a to v rozmezí 518 - 546 NL bioplynu/kg OL v sušině, při prakticky stejném obsahu metanu. Z výsledků práce vyplývá, že při posuzování využitelnosti porostu pro výrobu bioplynu má produkce biomasy větší význam než druhové složení porostu.
Assessment of use of graminoid stands for biogas production
Keywords: fytomasa; bioplyn; travní porosty; biogas; graminoid stands; fytomass