Rozmnožování afrických tlamovců čeledi Cichlidae, Etologické a fylogenetické interpretace - Soukalová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Ve své práci se zaměřuji na africké tlamovce čeledi Cichlidae a jakou roli během třecího rituálu hrají jikerné skvrny na jejich řitní ploutvi (Wicklerova teorie). přináším seznam afrických cichlid s informacemi o druhu jejich rodičovské péče, třecím rituálu a přítomnosti jikerných skvrn a tyto informace dávám do fylogenetického kontextu.
Reproduction of african mouthbrooders from family Cichlidae, Ethological and phylogenetic interpretation
Keywords: tlamovec; jikerné skvrny; cichlidy; třecí rituál; Wicklerova teorie; mouthbrooder; egg-dummies; egg-spots; cichlid fishes; courtship ritual; Wickler's theory