Zdravotní tělesné cvičení pro osoby se sedavým zaměstnáním a jeho vliv na zdraví - Smolová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
SMOLOVÁ, M. Zdravotní tělesné cvičení pro osoby se sedavým zaměstnáním a jeho vliv na zdraví. České Budějovice 2015. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Pedagogická fakulta. Katedra výchovy ke zdraví. Vedoucí práce Mgr. Michaela Pospíšilová, Dis. Tato bakalářská práce popisuje vliv zdravotní tělesné výchovy zde kompenzačního cvičení na zdraví osob se sedavým způsobem ţivota. Teoretická část pojednává o práci vsedě jako charakteristice současné doby a důsledcích nesprávného sezení na drţení těla. Podrobněji se zaměřuje na vyrovnávací cvičení, jeho rozdělení a vliv na zdraví. Empirická část představuje intervenční pohybový program formou zdravotního tělesného cvičení pro osoby se sedavým zaměstnáním. Program se zaměřuje především na oslabený hybný systému. Ověření předpokladů a účinnosti intervence zajišťuje vstupní a výstupní měření. K testování jsou vyuţity metody hodnocení drţení těla podle Kleina, Thomase modifikované Mayerem, hodnocení podle Matthiase a testy na svaly s tendencí ke zkrácení dle Jandy.
Healthy physical exercise for people with sedentary occupation and its impact on health
Keywords: kompenzační cvičení; sedavé zaměstnání; vzpřímené drţení těla; posturální svaly; vadné drţení těla; compensation exercise; sedentary lifestyle; upright posture; postural muscles; poor posture