Využití Kinect senzorů pro Motion Capture s programy Source Filmmaker a Blender - Vaněk, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem bakalářské práce bude zpracovat možnosti využití Kinect senzorů pro Mo- cap v programech Source Filmmaker a Blender. Motion Capture je technologie pro zachycení pohybu pomocí snímání senzorů Kinectu a aplikování získaných dat v programech pro práci s 3D grafikou, bude tedy primárně zjišťován a následně popsán přesný postup, jak zpracovat získané údaje z Kinect senzorů v programech Blender a Source Filmmaker. V práci bude dále provedeno porovnání vhodnosti užití této techniky oproti klasické ruční animaci, popsány výhody a nevýhody vy- užití v jednotlivých programech a budou otestovány možnosti kombinace Mo-cap a klasické animace. K tomu bude také nutné provést modifikaci hardwaru Kinectů pro Xbox One, aby bylo možné připojit zařízení k počítači s Windows. Dále bude provedeno porovnání kvality snímání Kinectů určených pro Windows a konzolo- vých Xbox One Kinectů a porovnání kvality snímání jedním a více Kinect senzory. Praktickou část práce budou tvořit vlastní animované sekvence, realizované pomocí Kinectů v kombinaci s ruční animací v Blenderu a tyto sekvence budou použity v Unity pro vytvoření interaktivního snímku, který bude moci uživatel sám ovládat.
Use of Kinect sensors for Motion Capture with Source Filmmaker and Blender software
Keywords: Kinect; Motion Capture; SFM; Source Filmmaker; Blender; Unity; animace; 3D modely; grafika; iPiSoft; Mo-cap; fbx; dmx; bhv; Kinect; Motion Capture; SFM; Source Filmmaker; Blender; Unity; animation; 3D models; graphics; iPiSoft; Mo-cap; fbx; dmx; bhv