Čemu slouží babyboxy? - Tomášková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá především zřizováním babyboxů v České republice. Interpretuje pro i proti argumenty odborníků, které popisují morální, právní a technické aspekty těchto zařízení. Část je věnována historickému vývoji postoje společnosti k otázce nechtěných dětí, v Čechách a Evropě. Práci pak uzavírá kapitola o dalších alternativách k babyboxům. Hlavním cílem je pomoci čtenáři vytvořit si z poskytnutých informací ucelený názor na probíranou problematiku.
To what Serve the Babyboxes?
Keywords: babybox; novorozenec; dítě; odložení; usmrcení; Statim; Fond ohrožených dětí; anonymní porod; babybox; newborn; child; removal; dispatch; Statim; Fund of children in danger; anonymous childbirth