Urogynekologické operace a ošetřovatelská péče - Špilauerová, Vlasta (Jihočeská univerzita, 2009)
Abstrakt Bakalářská práce je na téma Urogynekologické operace a ošetřovatelská péče. Cílem práce bylo shrnout dosavadní poznatky o řešení močové inkontinence pomocí urogynekologických operací a ošetřovatelské péče v teoretické části a ve výzkumné části zjistit, jaké nejčastější důvody vedou ženy k vyhledání odborné pomoci, zda jsou informované o možnostech urogynekologické léčby a zda je jim z jejich pohledu poskytována kvalitní ošetřovatelská péče. Výzkum byl kvantitativní a k výzkumnému šetření byla použita metoda dotazování. Technikou sběru dat byl dotazník. Informace pro výzkumné šetření byly získány v nemocnici v Českých Budějovicích, a.s. na ženském oddělení. Dotazník byl předložen 80 (100 %) klientkám, které měly vybrané odpovědi označit. U některých otázek byla dána možnost výběru odpovědí. Návratnost dotazníků byla 74 (92,5 %), k výslednému zpracování výzkumného šetření bylo možné použít pouze 66 (82,5 %) dotazníků od klientek. Tento počet (66) dotazníků je ve výsledném zpracování výsledků brán jako 100 %. Byly stanovené tři hypotézy. První hypotéza měla potvrdit, že nejčastějším důvodem u žen k vyhledání odborné pomoci je močová inkontinence. Z celkového šetření vyplývá, že 100 % dotázaných klientek vyhledá odbornou pomoc právě z tohoto důvodu. Druhá hypotéza měla potvrdit, že klientky jsou informované o možnostech urogynekologické léčby. Hypotéza byla potvrzena. Třetí hypotéza měla potvrdit, že klientkám je z jejich pohledu poskytována kvalitní ošetřovatelská péče. Podle výsledků odpovědí jsou klientky spokojené s ošetřovatelskou péčí a hypotéza se potvrdila. Výsledky výzkumného šetření by mohly být přínosné pro klinickou praxi. Práce porodní asistentky se v celém světě považuje za poslání. Žena patří do naší péče od narození do pozdního stáří. Jestli chceme dosáhnout úcty k naší práci, musíme při ženě stát a pomáhat jí nejen v čase, kdy přivádí na svět své dítě, ale i po celý její život.
The urologynecologic Operation and the nursing Care
Keywords: Inkontinence; Vyšetřovací metody; Léčba; Ošetřovatelská péče; Porodní asistentka; Úloha; Incontinency; Examination procedures; Treatment; Nursing care; Midwife; Task