Kouření u dětí a mládeže - analýza v osmiletém věkovém rozpětí - Suchá, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Abstrakt Téma mojí bakalářské práce je Kouření u dětí a mládeže - analýza v osmiletém věkovém rozpětí. Kouření u dětí a mladistvých je velmi diskutovaným problémem současnosti, a proto jsem si tento fenomén kouření u dětí a mládeže vybrala pro svoji bakalářskou práci. V první části popisuji současný celkový stav problematiky kouření. K tomuto tématu jsem použila literární zdroje, které uvádím v použité literatuře. Zaměřuji se na historii kouření, z čeho se skládá tabákový kouř, popisuji jednotlivé druhy tabákových výrobků, projevy intoxikace tabákem, co to je závislost, druhy závislosti na tabáku a jaké jsou abstinenční příznaky. Zabývám se problematikou pasivního kouření, onemocněním souvisejícím s kouřením a kouřením v těhotenství. Zaměřuji se také na rizikové a ochranné faktory u dětí a mládeže ve vztahu k návykovým látkám. Dalším okruhem současného stavu je léčba závislosti na tabáku a její druhy. Na závěr jsem rozepsala problematiku reklamy na tabákové výrobky. V provedeném výzkumu byla z hlediska sociologického použita metoda kvantitativní. Ke sběru dat byly použity dva dotazníky. Jeden dotazník byl použit ke sběru dat na základní škole v Miroticích a byl určen pro žáky 3. až 6. třídy (viz příloha č. 1). Druhý dotazník byl určen pro studenty 1. až 4. ročníku Střední zemědělské školy v Písku (viz příloh č. 2). Prvním cílem práce bylo zjistit, zda v dnešní době kouří více děvčata než chlapci. Po vyhodnocení výsledků jsem došla k závěru, že děvčat kouří více než chlapců. Druhým cílem bylo porovnat četnost, frekvenci kouření u 8 -9 letých s 16 a 17 letými. Tento cíl jsem porovnat nemohla. Žádné 8 -9leté dítě neuvedlo, že kouří. Stanovené mám dvě hypotézy: 1. Děti a mládež nejsou informováni o zdravotních rizicích, které vznikají při kouření. Tato hypotéza se nepotvrdila. Podle odpovědí jsou děti o zdravotních rizicích kouřeni informovány dostatečně. 2. Děti a mládež nejvíce motivují ke kouření kamarádi a média. Výzkum prokázal, že nejčastěji jsou děti a mládež motivovány kamarády, negativní vliv médií se nepotvrdil. Z celkového počtu 139 respondentů kouří pouze 40 z nich, což není až tak alarmující situace. Jedním z prostředků, jak ještě více eliminovat stav kouření u dětí a mladistvých, by mělo být především zvýšení preventivních programů ve školách, neboť z dotázaných respondentů téměř polovina odpověděla, že na jejich škole žádný takový program neprobíhá.
Smoking at children and young people - analysis in 8 years age spread
Keywords: Závislost; Abstinenční příznaky; Psychosociální a behaviorální léčba; Farmakologická léčba; Dependence; Discontinuation symptoms; Psycosocial & behavioral medication; Farmakologic medication